top of page
  • Jérémy Lebedoff

One Frame Movement spreekt het absurde aan met hun tegendraadse jazz



Wat voor muziek maken jullie?


Dat is meteen een moeilijke voor ons. Onze muziek leunt aan bij de vrijheid en de improvisatie van jazz. Maar de invloeden komen van overal, en kan je niet zomaar inpassen in een traditie. We zoeken echt ons eigen muzikale wereldje op. Veel van onze inspiratie komt uit jazz, en dat combineren we dan met invloeden uit de popmuziek en klassiekere dingen. Op ritmisch vlak komt er veel vanuit elektronische muziek. We spelen ook steeds vaker met elektronische sounds en synths. Een voorbeeld van onze inspiratiebronnen is Avishai Cohen die vooral vanwege zijn sound een grote invloed heeft op onze muziek. Maar indirect halen we ook inspiratie bij de rapper en producer Flying Lotus, ook al ga je dat als luisteraar misschien niet meteen horen.


Zijn de concerten dan dansbaar?


Ja, we schipperen eigenlijk tussen enerzijds dansbaar, groovy en anderzijds de rustige stukken waarin je kan wegdromen en volop in de melodie kan duiken. Zo creëren we een dynamiek die van rustig tot onstuimig reikt.





Waarom zijn jullie hiermee begonnen?


Sowieso omdat we het niet kunnen laten. Het is te leuk om het niet te doen. Vanaf dat je een instrument hier bij je hebt staan, is het moeilijk om daar van weg te blijven. Dus die urgentie zit er vanzelf in omdat het gewoon uit ons komt zonder dat we er veel bij nadenken.

En daarbovenop is het in deze band heel fijn om samen te spelen. Alles ontstaat ook in dat spontane samenspel. Dat viel echt op toen we een tijdje niet gerepeteerd hadden omdat onze drummer papa is geworden. Nu we er terug zijn ingevlogen, maakt iedere repetitie gewoon heel veel goed in onze dag. Onze connectie is doorheen de jaren gegroeid, daardoor weten we precies wat iedereen zijn sterkte is. Maar toch slagen we erin om elkaar steeds te verrassen, dat is het spelplezier dat het repeteren zo mooi maakt. En wanneer het publiek dan ook nog eens mee is tijdens concerten, is dat het beste gevoel ter wereld.


Kan iemand de contradictie in jullie naam nog even verhelderen?


De oorsprong ligt in onze fascinatie voor film. De naam spreekt het absurde aan: beweging ontstaat eigenlijk pas vanaf verschillende frames. En vanuit het woord Movement komt een bepaalde urgentie voort die we wel fijn vonden. Bovendien bekt het ook gewoon goed.







Opmerkingen


bottom of page