top of page
  • Britt Loyens

Holly van Fien Troch schippert tussen magie en realisme

Wie is Fien Troch?
•	Vlaamse regisseur
•	Gestudeerd aan Sint-Lukas in Brussel 
•	Heeft vijf langspeelfilms gemaakt
•	Haar eerste film was Een ander zijn geluk
•	De laatste film is Holly 
•	In de maand maart koos zij voor De Cinema haar favoriete films gemaakt door vrouwen

In de maand maart koos Fien Troch haar drie favoriete films gemaakt door vrouwen voor De Cinema in Antwerpen. Voor haar waren dat Beau Travail van Clair Denis, Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akkerman en Wanda van Barbara Loden. Ook Trochs laatste film, Holly, was in maart vier keer te zien in De Cinema. Op 30 maart speelt Beau Travail voor de laatste keer deze maand. Het is dus het ideale moment om Fien Troch en haar laatste film eens in de kijker te zetten.


Holly gaat over een 15-jarig meisje, Holly. Zij wordt gepest op school en heeft buiten haar zus en Bart, een jongen met ASS, geen vrienden. Holly beschikt over een bijzonder voorgevoel. Op een ochtend belt ze naar school dat ze zich heel slecht voelt en dat er verschrikkelijke dingen zullen gebeuren vandaag. Die dag is er een schoolbrand waarbij meerdere leerlingen omkomen. Holly heeft dus die brand voorspeld en alle ogen zijn vanaf nu op haar gericht.


Leerkracht Anna is ook geïntegreerd door Holly’s voorgevoel en vraagt of Holly vrijwilliger wil worden bij de rouwende gemeenschap. Ze gaan met de ouders die hun kind hebben verloren in de brand naar de natuur en daar blijkt dat Holly rust brengt bij de rouwende ouders. Al snel zullen verschillende mensen veel eisen van Holly haar gave. Niet het minst lerares Anna die graag zwanger wil worden.


Persoonlijke film


De film begint met een mooi openingsshot waar de gezichtsuitdrukking van Holly heel duidelijk te zien is en dat is zo in de hele film. Troch kiest voor veel close-ups in de film waardoor de emoties van de acteurs binnenkomen bij de kijker. Ook op de momenten dat Holly zich ongemakkelijk voelt, ervaart de kijker datzelfde onaangename gevoel. “De film schippert heen en weer tussen magie en realisme en tussen hoop en ellende”, zoals De Standaard het mooi verwoord.


Holly is een van mijn meest persoonlijke films”, vertelde Fien Troch in De afspraak. “Ik wil niet zeggen dat ik Holly volledig ben, maar ik deel wel haar empathisch aanvoelen.” Die empathie van Holly is een van de belangrijkste thema’s in de film, maar Troch vindt de vriendschap tussen Holly en Bart het belangrijkste thema: “Terwijl de rouwende gemeenschap steeds meer van Holly’s gave eist, vraagt Bart niets van haar. Hij blijft een vriend zoals voordien.”


“Ik was in shock”


Holly opende in 2023 het Film Fest Gent en ging in première op het Filmfestival van Venetië waar de film ook genomineerd was voor de categorie Beste film. Troch won de Gouden Leeuw voor Beste film niet, maar de acteurs gingen niet met lege handen naar huis. Cathalina Geeraerts, die Holly speelt in de film, won de award voor beste acteerprestatie, Bisato d’Oro Award.


De jury vertelde het volgende over Geeraerts: “Cathalina Geeraerts speelt mee in een geweldige speelfilm, en vertelt het verhaal over haar jeugd op natuurlijk, eenvoudige wijze. We beschouwen haar niet als kind, maar als een grootse actrice.” Cathalina zelf had nooit gedacht dat ze die prijs zou winnen vertelde ze aan Humo: “Dat ik in Venetië een prijs kon winnen, was niet in mijn hoofd opgekomen. Toen ik opeens mijn naam hoorde, was ik natuurlijk nog blijer en nog meer onder de indruk. Ik was in shock.”


De vriend van Holly, Bart, wordt gespeeld door Felix Heremans. Bart heeft autisme net zoals Felix. “Bart is wel wat minder slim dan ik, hij denkt veel minder logisch na”, vertelde Felix aan De Morgen. Bart geeft een komisch randje aan de film. Op het moment dat de leerkracht hem de klas uitstuurt om in de gang te staan, zegt de poetsvrouw dat hij terug naar de klas moet. Zo weet Bart niet meer naar wie hij moet luisteren en gaat hij maar op het randje tegen de deur staan. Felix zegt dat hij die komische scène heeft verzonnen.


Goed onthaald


Zowel door de binnenlandse als buitenlandse pers is Holly goed ontvangen. Zo schrijft het Nieuwsblad dat Troch een van de interessantste Belgische stemmen blijft. De Standaard schrijft dat het werk van Fien Troch niet zomaar te vergelijken valt met het werk van andere cineasten: “Holly mag zonder schroom een mooi plekje opeisen in het huidige filmlandschap.”


Holly is deze maand niet meer te zien in De Cinema, maar je kan Holly wel streamen via YouTube, Apple TV en Amazon Prime Video.





Comments


bottom of page